woensdag 13 oktober 2010

Campagne Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid

AUTO IN = GSM UIT
26/07/2010 - 22/08/2010

Gsm-gebruik in de wagen is wijdverspreid, al dan niet met de gsm in de hand. Slechts 31% beschikt immers over een handenvrije kit, die bovendien lang niet altijd wordt gebruikt (57% van de bezitters gebruikt de kit altijd). 76% van de Belgische bestuurders beseft wel dat het risico op een ongeval groter is als men belt met de gsm in de hand, en 61% weet dat ook handenvrij bellen gevaarlijk is. Vooral jonge bestuurders (-34 jaar) en mannen onderschatten echter de risico’s en de negatieve effecten van gsm-gebruik op het eigen rijgedrag.

Nochtans zijn die er wel degelijk, óók bij handenvrij bellen: de reactietijd verlengt, bestuurders passen zich minder aan aan mogelijk gevaarlijke situaties en hebben minder aandacht voor het verkeer. De gevolgen laten zich dan ook raden: onderzoek toont aan dat telefonerende automobilisten tot 9 keer meer risico hebben op een ongeval dan bestuurders die niet bellen. De risico’s van bellen tijdens het rijden zijn zelfs te vergelijken met deze van 0,8 promille alcohol in het bloed. Sms’en is nóg gevaarlijker, omdat de bestuurder daarbij niet alleen zijn aandacht moet verdelen maar ook visueel en fysiek wordt afgeleid.

Het BIVV start daarom met een nieuwe campagne, die de risico’s van gsm-gebruik in de wagen zo concreet en persoonlijk mogelijk wil aantonen. De affiche toont een kapotte gsm op de weg, met in het schermpje de foto van een kind en de tekst “Papa, je viel weg…”. Zo wordt op een emotionele manier verwezen naar de gevolgen van een ongeval. De nuchtere baseline “auto in = gsm uit” maakt duidelijk wat je als bestuurder moet doen om niet in dezelfde situatie terecht te komen.

Een tweede versie van de affiche is specifiek gericht op jonge, mannelijke bestuurders. Ze toont de foto van een jong meisje, met de tekst “Liefje, waarom hing je op?”. Ook daar is de context meteen duidelijk. De affiche hangt nog tot 22 augustus langs de hoofdwegen, en wordt op kleiner formaat ook verspreid naar een groot aantal openbare diensten, jeugdhuizen, culturele centra, bedrijven, enz.

AUTO IN = GSM UIT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten